Gravid med halsbränna

Är du gravid och har problem med halsbränna?

Halsbränna är vanligt hos gravida

För den som är gravid kan det vara bra att veta att Novalucol inte påverkar fostret och kan därför tryggt användas under graviditeten. Novalucol  går även bra att använda när man ammar då den inte passerar över i modersmjölken.

De aktiva substanserna i det receptfria läkemedlet Novalucol är kalciumkarbonat och magnesiumhydroxid. Vissa preparat mot halsbränna och sura uppstötningar innehåller natrium och aluminium som inte rekommenderas till gravida. Natrium ökar nämligen upptaget av vatten från tarmen och kan leda till vätskeansamling, och aluminium bör inte användas i samband med intag av läsk eller juice, eftersom samtida intag ökar kroppens upptag av aluminium. En stor fördel med Novalucol är att tuggtabletten är sockerfri. Många gravida kvinnor äter mer frekvent och tar gärna flera småportioner, vilket kan leda till tandköttsproblem och hål i tänderna. En tablett utan socker är därför att föredra.

Anledningen till att gravida särskilt drabbas av halsbränna och sura uppstötningar beror dels på att det kvinnliga könshormonet progesteron under graviditeten förändrar den normala hormon-balansen, vilket leder till att ventilfunktionen mellan magsäck och matstrupe sätts ner. En annan starkt bidragande orsak till halsbränna är det ökade trycket i buken när fostret växer. Det är framför allt under den andra hälften av graviditeten som symtomen uppstår, men även om halsbrännan är obehaglig, är den inte skadlig för fostret. Mellan 40-85 % av alla gravida kvinnor drabbas någon gång under sin graviditet av halsbränna och sura uppstötningar*.

Visst är halsbränna något normalt som kan uppstå vid t ex stress eller under en graviditet, men det finns flera saker man kan göra för att dämpa den.


*Ali RA and Egan LJ. Gastroesophageal reflux disease in pregnancy. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology 2007;21;793-806.

Mer om halsbränna

Novalucol

Novalucol hjälper mot halsbränna

Novalucol hjälper mot tillfällig halsbränna och sura uppstötningar och verkar redan inom några minuter.

Lär dig mer om Novalucol